De MAX7219 led driver en de willekeurig geselecteerde winnaars van onze facebook actie

Dit artikel is geschreven om de winnaars van onze raad-en-win actie van Facebook bekend te maken. Ook willen we graag de kennis delen over hoe wij de selectie van deze winaars aan de elektronica hebben overgelaten.
MAX7219 Dot matrix module 4x8x8MAX7219 Dot matrix module 4x8x8

Facebook winactie

Op onze facebook pagina is een closeup van een RF ontvanger in een post getoond met de vraag welk product in ons assortiment dit zou zijn. Uit de reacties met het goede antwoord worden vervolgens 5 winnaars random geselecteerd.

Uit de (soms zeer uigebreide) reacties en prive berichten hebben de volgende personen het correcte antwoord gegeven:
Winnaars facebook winactie 433MhzWinnaars facebook winactie 433Mhz

Veel goede reacites dus! De volgende keer zullen wij een moeilijkere vraag bedenken, want deze was duidelijk veel te makkelijk .


Willekeurige selectie winnaars

Wij hebben de winnaars geselecteerd met een van onze (en jullie) favorieten, de Arduino UNO. Door de ingebouwde random generator te seeden met random noise van de analoge poort ( randomSeed(analogRead(0)) ) was het lot overgeleverd aan de statische elektriciteit en de magnetische velden.
433MHz ontvanger closeup433MHz ontvanger closeup
433MHz zender en ontvanger433MHz zender en ontvanger
Opstelling selectie willekeurige winaarOpstelling selectie willekeurige winaar

Onze opstelling

Voor onze opstelling hebben wij een Arduino UNO en een viervoudige MAX7219 dot matrix module gebruikt. Deze matrixen hebben wij opgedeeld in rijen (winnaars) en kolommen (de kanshebbenden). Hierdoor hadden wij plek voor 32 kanshebbenden en 8 winnaars. Meer dan genoeg plaats voor de 11 met het goede antwoord!

De MAX7219

De max7219, het hart van deze en vele andere 7-segment en dot matrix modules, is een serieel aangestuurde 8-digit LED driver. Deze chip is in staat om in zijn eentje 8x8 leds aan te sturen, zoals te zien is in onderstaand schema.
MAX7219 aansluitschemaMAX7219 aansluitschema

LedControl Arduino library

Het aansturen van de led driver is zeer snel te doen door het gebruik van LedControl. Deze library kan tot 8 aaneengeschakelde drivers aansturen en is met onderstaande link te downloaden:

Het verbinden van het display

PinNaamFunctieArduino pin
1VCC5V voeding5V
2GNDGND voedingGND
3DINData12
4CSChip Select10
5CLKClock signaal1


De selectie

Met de code die hier naast staat weergeven zijn de 5 winnaars geselecteerd, gebruik makend van de random functie van de Arduino.

Aangezien random op een computer nooit echt random kan zijn, is er een seed nodig om deze enigszins random te krijgen. Wanneer er geen seed word geset, zal er bij iedere reset steeds dezelfde waardes in dezelfde volgorde uit komen. 

Vervolgens wordt de MAX7219 driver uit sleep modus gehaald, de lichtsterkte op 8 gezet en het display gecleard. Daarna word in de loop functie rij voor rij de winnaars bekend gemaakt. 

Led 0 tot 31 wordt achter elkaar aangezet met 50ms delay. Daarna wordt een random waarde tussen 0 en 10 gekozen (potentiële winnaar 1 tot 11). Hierna word gecontroleerd of hij in de vorige rij niet toenvallig al heeft gewonnen (random blijft tenslotte random).

Tot slot wordt de hele rij aan leds op uit gezet behalve de kolom van de winnaar.

De regel lc.setLed(display, row, colomn, on/off); bestuurd welke led op welk display aan of uit moet worden gezet.

De MAX7219 en LedControl

De winnaars

De Arduino heeft besloten; de volgende personen hebben het geraden product gewonnen. Met zender, want zonder commando's heeft luisteren op de 433MHz band ook weinig zin.

Wobbe, Jeroen, Leon, Gert en Pieter-Jan zullen het volgende product van ons in de brievenbus verwachten:
De winnaars van onze facebook actieDe winnaars van onze facebook actie
Door - Datum


Reacties


Er zijn helaas nog geen beoordelingen achtergelaten voor deze blog.


Wij horen graag uw mening

De MAX7219 led driver en de willekeurig geselecteerde winnaars van onze facebook actie
De MAX7219 led driver en de willekeurig geselecteerde winnaars van onze facebook actieKlik op een ster om een beoordeling te geven