Live chat

Introductie 1of!-Bordjes

You can find an English translation of this post here.

Het ontwikkelen van hardware verloopt bijna altijd via dezelfde fasen:

  1. Het begint met een idee
  2. Je ontwerpt een concept op papier of in je hoofd
  3. Met behulp van een soldeer-loze breadboard verbind je onderdelen met elkaar om te zien of het werkt zoals je bedacht hebt
  4. Afhankelijk van het aantal apparaten dat je nodig hebt, ontwerpt je er een PCB voor of kopieer je het breadboard ontwerp naar een experiment bord
  5. Klaar! Je kunt achterover leunen en genieten van wat je hebt gemaakt.
Als je, zoals ik, regelmatig apparaten met ESP8266-processors ontwerpt, kom je telkens in dezelfde valkuil terecht. De formfactor van de ESP8266 (bijv. De ESP-12) is niet speciaal geschikt voor breadboards. Als je een 400-gats breadboard (90x65 mm) gebruikt, is bijna 33% van de beschikbare ruimte nodig voor een 'ESP8266 op een piggy board' en meer alarmerend: er zijn geen gaten naast het piggy-board om draden aan te sluiten!
ESP-12 op piggy board ESP-12 op piggy board

Als je een Wemos D1 gebruikt, verlies je ook ongeveer 30% van de beschikbare ruimte, maar je hebt tenminste de luxe van een rij gaten aan beide zijden van de Wemos D1.

Wemos D1 op solderless protoboard Wemos D1 op solderless protoboard

Als je favoriet het NodeMCU-bord is, zijn de cijfers nog ongunstiger.

NodeMCU op een solderless breadboard NodeMCU op een solderless breadboard

Je verliest 60% van de soldeer loze breadboard!

En waarom? Als je een apparaat met een ESP8266 wilt ontwerpen, heb je altijd een basisschema nodig om de ESP8266 te bedienen. Het is contraproductief om dat op een breadboard op te zetten, alleen maar omdat je een paar passieve of actieve componenten wilt koppelen om te achterhalen of je idee werkt.

Kort samen gevat heb je altijd nodig:

  • vijf weerstanden
  • twee drukknoppen
  • een spanningsregelaar-circuit dat de 3v3 levert voor de ESP8266
  • een pin-header om firmware te uploaden naar de ESP8266.

Een totaal zo’n 15 componenten die elk ESP8266 ontwerp nodig heeft.

Minimaal benodigde componenten voor ieder ontwerp met een ESP8266 Minimaal benodigde componenten voor ieder ontwerp met een ESP8266

En ja! het gebruik van een Wemos D1 of NodeMCU-bordje heeft voordelen omdat ze alle hardware hebben die ik hiervoor heb beschreven én ze hebben een USB-naar-Seriële chip aan boord. Vanwege die chip kun je deze bordjes eenvoudig programmeren door de USB-kabel gewoon op je computer aan te sluiten en op het upload-pictogram op de Arduino IDE te drukken.

 

Alleen ... ze zijn veel te complex. Als je een apparaat met een ESP8266 ontwerpt, doe je dat bijna zeker vanwege de WiFi-functionaliteit van die ESP8266. En als je eenmaal de WiFi-instellingen hebt geconfigureerd, is die USB-naar-Seriële chip niet meer nodig. Het uploaden van nieuwe firmware kan eenvoudig "Over The Air" worden gedaan! Dus als je een apparaat met een ESP8266 wilt ontwikkelen, maakt de USB naar Seriële chip het ontwerp complexer en duurder, heb je speciale vaardigheden of gereedschap nodig om de chip op een PCB te solderen en zul je de functionaliteit van de USB naar Seriële chip waarschijnlijk nooit in een productie omgeving meer gebruiken.

 

Maar er zijn meer argumenten om deze omvangrijke borden niet te gebruiken voor het ontwikkelen van je eigen apparaten (behalve dat het veel leuker is om alles zelf te ontwerpen). Als je apparaat bijvoorbeeld de Analogue to Digital Convertor (ADC) van de ESP8266 nodig heeft en je begint met de Wemos D1, dan moet je weten dat de ADC-pin op de Wemos via een spanningsdeler op de ADC-pin van de ESP8266 is aangesloten. Je moet dus niet vergeten dat je eenzelfde spanningsdeler in je eigen ontwerp moet opnemen om dezelfde resultaten te krijgen. En ik raak zo in de war door de naamgeving van de GPIO-pinnen. Je hebt de fysieke pin (is pin 1 aan de linkerbovenkant of ..), het bedachte 'D-nummer' en het onderliggende GPIO-nummer (fysieke pin-4 is .. D0 is eh .. GPIO16). Waarom?? En je kunt de pin-headers op de Wemos D1 solderen met de ESP8266 aan de boven- of onderkant. Dat heeft nogal invloed op de fysieke pin-nummering!

Reacties

Nederland Willem Aandewiel
Het is van belang dat de pin header voor de 1of!-proto bordjes van het type is zoals links op onderstaande foto!
Geplaatst op 
1
WebwinkelkeurKiyohTweakersTrustpilot