DCC staat voor Digital Command Control. Het is een systeem gemaakt voor het digitaal (= onafhankelijk commando's sturen) aansturen van treinen op een modelspoorbaan. De stroom en de communicatie loopt over 2 draden. Er wordt namelijk stroom op de rails gezet, die van polariteit wisselt om berichten door te geven.

 

Een DCC systeem heeft een basisstation die de signalen het spoor op stuurt. Dit basisstation genereert de signalen om naar de decoders te sturen, die in de locomotieven zitten. Elke decoder heeft een uniek identificatienummer. Deze decoders kunnen de signalen op het spoor decoderen en stroom leveren aan de motor, of andere accessoires zoals koplampen. Op een DCC systeem kunnen ook nog andere dingen worden aangesloten, zoals wissels, verlichting of seinen. Deze hebben dan ook een decoder nodig die de signalen kan decoderen en de stroom levert.

 

Het grootste probleem met het systeem is dat de basisstations vaak erg duur zijn. Gelukkig levert het DCC++ systeem van Gregg Berman (GitHub, YouTube) hier een oplossing voor. Zijn systeem maakt gebruik van de bekende Arduino bordjes gecombineerd met een motor shield om het signaal te genereren.

Reacties

Nederland Anoniem
Misschien een waarschuwing die bij de secie "Problemen oplossen" op zijn plaats is:
Indien je met (oude) analoge aansuitrails werkt in het spoor kan het zijn dat hier een (kleine) condensator in gemonteerd is. Deze *moet* ontkoppeld (of geheel verwijderd) worden. Het onderdeel zal namelijk de DCC signalen volledig verminken.
Geplaatst op 
Nederland Ferry
Hallo, is het een Pololu MC93326 of Pololu MC33926? Kan de Pololu MC93326 niet vinden, zelfs niet op Google.
Geplaatst op 
Opencircuit
Dat lijkt inderdaad een typefout te zijn, het moet de MC33926 zijn.
Geplaatst op 
België Patrick VdBossche
Beste,

Allereerst bedankt voor deze duidelijke Nederlandstalige handleiding! Dat maakt het toch weer een stuk gemakkelijker!

Ik heb zelf een poging gewaagd met een Arduino Mega, een Deek Robot motor shield en een Fleischmann transformator. De hardware setup is voor zover ik dat kan beoordelen tip top in orde.

Maar helaas krijg ik geen trein aan het rijden! Na een paar pogingen met JMRI heb ik nu ook DCC++ Controller geprobeerd, maar met even weinig resultaat. De poort selecteren lukt, en wanneer ik op de power knop druk schakelt het motor shield in. Er gaat stroom naar de rails (via de B uitgang...) en er gaat een lampje in de loc branden (ik heb voor het testen een Roco locomotief gebruikt waar de originele verlichting met lampjes nog inzit).

Maar verder is er geen beweging in te krijgen... Heeft u soms een idee wat er mis loopt?

Vriendelijke groeten,

Patrick.
Geplaatst op 
3
WebwinkelkeurKiyohTweakersTrustpilot