MAX7219 Dot matrix module 4x8x8 MAX7219 Dot matrix module 4x8x8

Facebook winactie

Op onze facebook pagina is een closeup van een RF ontvanger in een post getoond met de vraag welk product in ons assortiment dit zou zijn. Uit de reacties met het goede antwoord worden vervolgens 5 winnaars random geselecteerd.

Uit de (soms zeer uigebreide) reacties en prive berichten hebben de volgende personen het correcte antwoord gegeven:
Winnaars facebook winactie 433Mhz Winnaars facebook winactie 433Mhz

Veel goede reacites dus! De volgende keer zullen wij een moeilijkere vraag bedenken, want deze was duidelijk veel te makkelijk .


Willekeurige selectie winnaars

Wij hebben de winnaars geselecteerd met een van onze (en jullie) favorieten, de Arduino UNO. Door de ingebouwde random generator te seeden met random noise van de analoge poort ( randomSeed(analogRead(0)) ) was het lot overgeleverd aan de statische elektriciteit en de magnetische velden.
433MHz ontvanger closeup 433MHz ontvanger closeup
433MHz zender en ontvanger 433MHz zender en ontvanger
Opstelling selectie willekeurige winaar Opstelling selectie willekeurige winaar

Onze opstelling

Voor onze opstelling hebben wij een Arduino UNO en een viervoudige MAX7219 dot matrix module gebruikt. Deze matrixen hebben wij opgedeeld in rijen (winnaars) en kolommen (de kanshebbenden). Hierdoor hadden wij plek voor 32 kanshebbenden en 8 winnaars. Meer dan genoeg plaats voor de 11 met het goede antwoord!
MAX7219 4x Dot matrix module Deze dot matrix module bevat 4 afzonderlijke modules, met ieder een eigen MAX7219 driver en dot matrix display. Deze 'losse' modules zijn aan elkaar verbonden en kunnen samen met slechts 3 data lijnen worden aangestuurd. Deze module heeft 4 x 8 x 8 = 256 individueel aanstuurbare leds beschikbaar. € 9,60

De MAX7219

De max7219, het hart van deze en vele andere 7-segment en dot matrix modules, is een serieel aangestuurde 8-digit LED driver. Deze chip is in staat om in zijn eentje 8x8 leds aan te sturen, zoals te zien is in onderstaand schema.
MAX7219 aansluitschema MAX7219 aansluitschema

LedControl Arduino library

Het aansturen van de led driver is zeer snel te doen door het gebruik van LedControl. Deze library kan tot 8 aaneengeschakelde drivers aansturen en is met onderstaande link te downloaden:

Het verbinden van het display

PinNaamFunctieArduino pin
1VCC5V voeding5V
2GNDGND voedingGND
3DINData12
4CSChip Select10
5CLKClock signaal1

De selectie

Met de code die hier naast staat weergeven zijn de 5 winnaars geselecteerd, gebruik makend van de random functie van de Arduino.

Aangezien random op een computer nooit echt random kan zijn, is er een seed nodig om deze enigszins random te krijgen. Wanneer er geen seed word geset, zal er bij iedere reset steeds dezelfde waardes in dezelfde volgorde uit komen. 

Vervolgens wordt de MAX7219 driver uit sleep modus gehaald, de lichtsterkte op 8 gezet en het display gecleard. Daarna word in de loop functie rij voor rij de winnaars bekend gemaakt. 

Led 0 tot 31 wordt achter elkaar aangezet met 50ms delay. Daarna wordt een random waarde tussen 0 en 10 gekozen (potentiële winnaar 1 tot 11). Hierna word gecontroleerd of hij in de vorige rij niet toenvallig al heeft gewonnen (random blijft tenslotte random).

Tot slot wordt de hele rij aan leds op uit gezet behalve de kolom van de winnaar.

De regel lc.setLed(display, row, colomn, on/off); bestuurd welke led op welk display aan of uit moet worden gezet.

De MAX7219 en LedControl

De winnaars

De Arduino heeft besloten; de volgende personen hebben het geraden product gewonnen. Met zender, want zonder commando's heeft luisteren op de 433MHz band ook weinig zin.

Wobbe, Jeroen, Leon, Gert en Pieter-Jan zullen het volgende product van ons in de brievenbus verwachten:
433mhz RF zender + ontvanger De 433MHZ set met de zender en ontvanger samen. Deze modules kunnen gebruikt worden om draadloos data tot wel 200 meter te verzenden om domotica, sensoren, quadcopters of robots aan te sturen. Met deze set kan gemakkelijk een data link worden opgezet. € 1,80
De winnaars van onze facebook actie De winnaars van onze facebook actie

Reacties

WebwinkelkeurKiyohTweakersTrustpilot