Simpele ESP-01 Programmer hack

Geplaatst op
ESP-01 USB AdapterDeze ESP-01 Adapter met CH340 USB driver maarkt het mogelijk om de ESP-01 Wifi modules gemakkelijk aan te spreken via de computer. Direct leverbaar € 2,50
ESP8266 ESP-01S WIFI ModuleDe ESP8266 WiFi module werd bij zijn introductie gepresenteerd als een TTL "Serieel naar internet" module. Handig om Arduino bordjes met het internet te verbinden. Direct leverbaar € 4,55

ESP-01 Boot Modes

Om een ESP-01 in firmware-upload mode te zetten moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. In de documentatie van de ESP-01 staat deze tabel:
ESP01 Bootmodus table ESP01 Bootmodus table
Hieruit kun je opmaken dat GPIO0 en GPIO2 beide “hoog” (3.3volt) moeten zijn om de ESP-01 “normaal” te laten werken. De, in flash geheugen, opgeslagen firmware wordt dan uitgevoerd. Op de ESP-01 worden GPIO0 en GPIO2 via een weerstand op Vcc aangesloten.

Als GPIO0 “laag” wordt gemaakt (GND) en je start (of reset) de ESP-01 dan wacht hij op nieuwe firmware die via de UART (de Seriële verbinding) wordt aangeboden en stopt deze in het flash geheugen.
ESP-01 pinout ESP-01 pinout

USB Adapter Modificaties

Om met de “ESP-01 to USB Adapter” firmware naar de ESP-01 te kunnen laden moet GPIO0 verbonden worden met GND (zie de tabel hiervoor). Het is het eenvoudigst om een vaste verbinding te maken tussen GND en GPIO0 op de adapter, maar dan kun je hem niet meer gebruiken als ESP-01 naar USB adapter!

Daarom heb ik een kleine schuif-schakelaar op de adapter gelijmd en twee contacten verbonden met respectievelijk GPIO0 en GND.

Benodigdheden

Flexibel zwart draad - 26AWG - 2 meter Direct leverbaar € 1,35 DIP switch 2 posities rood - 5 stuks Direct leverbaar € 5,25 Totaal € 6,60
ESP01 Programmer modificatie ESP01 Programmer modificatie
ESP01 Programmer modificatie onderaanzicht ESP01 Programmer modificatie onderaanzicht
ESP01 Programmer modificatie closeup ESP01 Programmer modificatie closeup

Hoe gebruik je de Programmer?

Om met deze programmer een ESP-01 van nieuwe firmware te voorzien moet je één en ander wel in de juiste volgorde doen.

1. Plaats de ESP-01 in de gemodificeerde adapter
2. Zet de schuif schakelaar in de “program” stand (GPIO0 verbonden met GND)
3. Plaats de adapter in een USB poort op je computer
4. Selecteer de USB-poort in de Arduino IDE en upload een programma

Als het uploaden klaar is zal de ESP-01 opnieuw opstarten en het nieuwe programma uitvoeren. Je kunt nu de schuif-schakelaar omzetten (GPIO0 niet meer verbonden met GND).
ESP01   Programmer ESP01 Programmer
Om de ESP-01 opnieuw te programmeren moet je de adapter éérst uit de USB-poort halen en dan de stappen in dezelfde volgorde opnieuw uitvoeren (je kunt ook de ESP-01 uit de adapter halen en hem er weer terug instoppen. Het gaat erom dat de ESP-01 opnieuw opstart!).

Als je het vervelend vindt om de Adapter iedere keer uit de USB-poort te halen en hem er weer in te stoppen kun je een push-button (NO of “normal open”) tussen de RST pin en GND aanbrengen.
Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit