Condensatoren

Ontdek ons brede assortiment condensatoren voor al je elektronische projecten. Blader door onze selectie van keramische, tantaal, aluminium elektrolytische, film- en supercondensatoren. Vind de juiste condensator met de juiste parameters voor je project, van energieopslag tot filter-, koppelings- en timingcircuits.
47 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Condensatoren

Wat is een condensator?

Een condensator is een elektronisch onderdeel dat elektrische lading opslaat. Het is een essentieel onderdeel in veel elektronische schakelingen en het speelt een cruciale rol bij het vormgeven van het gedrag in schakelingen. Condensatoren zijn er in veel verschillende soorten en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan functies, waaronder energieopslag, filtering en ontkoppeling.

Het basisontwerp van een condensator bestaat uit twee geleidende platen gescheiden door een niet-geleidend materiaal dat het diëlektricum wordt genoemd. Wanneer een spanning wordt aangelegd over de platen van een condensator, stroomt er een stroom in de ene plaat en uit de andere. Dit resulteert in een accumulatie van lading op de platen, waardoor een elektrisch veld in het diëlektricum ontstaat. De sterkte van dit elektrische veld is evenredig met de spanning die over de platen wordt aangelegd en de hoeveelheid lading die op de platen is opgeslagen. Dit staat bekend als capaciteit.

Er zijn verschillende soorten condensatoren op basis van de constructie, materialen, diëlektrica en de beoogde toepassing. Enkele van de meest voorkomende typen zijn keramische condensatoren, tantaalcondensatoren, aluminium elektrolytische condensatoren, filmcondensatoren, enz. Elk heeft zijn eigen unieke properties , zoals de temperatuur- en frequentierespons, stabiliteit en het vermogen om met hoogspanning of hoge stroom om te gaan.

Wat voor condensatoren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten condensatoren beschikbaar, elk met zijn eigen unieke set properties en prestatiekenmerken. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

  1. Keramische condensatoren: Deze condensatoren worden veel gebruikt in een verscheidenheid aan circuits en toepassingen vanwege hun stabiliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn gemaakt van keramisch materiaal en zijn vaak klein van formaat, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in draagbare apparaten en compacte circuits.
  2. Tantaal condensatoren: Deze condensatoren zijn gemaakt van tantaalmetaal en hebben een hoge stabiliteit en betrouwbaarheid. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen die hoge prestaties en een lage lekstroom vereisen, zoals in smartphones en andere draagbare apparaten.
  3. Aluminium elektrolytische condensatoren: Deze condensatoren hebben een zeer hoge capaciteit en worden veel gebruikt in voedingen, audioapparatuur en andere toepassingen die een hoog vermogen en hoogspanningsmogelijkheden vereisen.
  4. Film condensatoren: Deze condensatoren zijn gemaakt van dunne metalen of plastic folie en hebben een uitstekende stabiliteit en lage verlieskarakteristieken. Ze worden gebruikt in hoogfrequente en uiterst nauwkeurige toepassingen, zoals in audioapparatuur, voedingen en andere precisiecircuits.
  5. Super condensatoren of Ultracondensatoren: Dit zijn condensatoren met hoge capaciteit die veel energie kunnen opslaan en ze zijn nuttig in toepassingen zoals energieopslag en regeneratief remmen in hybride elektrische auto's.
  6. Variabele condensatoren: Deze condensatoren hebben een variabele capaciteit en worden gebruikt in toepassingen zoals radiotuning, circuittuning en in andere toepassingen waar de capaciteit instelbaar moet zijn.

Deze lijst is niet volledig, er zijn andere soorten condensatoren, zoals onder andere mica-condensatoren, papiercondensatoren, glascondensatoren, elk met specifieke kenmerken waardoor ze geschikt zijn voor bepaalde toepassingen en niet voor andere.

Wat zijn typische toepassingen voor een condensator?

Condensatoren hebben een breed scala aan toepassingen in elektronische en elektrische circuits vanwege hun vermogen om elektrische energie op te slaan. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen voor condensatoren:

  1. Voedingen: Condensatoren worden veel gebruikt in voedingen om spanningsfluctuaties op te vangen en een constante spanning aan de belasting te leveren. Ze kunnen ook als filter worden gebruikt om ongewenste frequenties uit de stroombron te verwijderen.
  2. Filteren: Condensatoren worden vaak gebruikt in filters om ongewenste frequenties te verwijderen of om bepaalde frequenties door een circuit te laten gaan. Ze kunnen ook worden gebruikt in actieve filters om versterking of versterking te bieden.
  3. Koppelen: Condensatoren worden gebruikt in koppelingscircuits om energie van het ene circuit naar het andere over te dragen zonder dat de circuits elkaar rechtstreeks beïnvloeden. Dit wordt vaak gedaan om DC-offsets te voorkomen of om signalen tussen verschillende impedantieniveaus over te dragen.
  4. Timing en oscillatoren: Condensatoren worden gebruikt in timing- en oscillatorcircuits om periodieke signalen te genereren. Ze kunnen ook worden gebruikt om de frequentie van oscillatoren te regelen
  5. Energie opslag: Condensatoren worden ook gebruikt in energieopslagsystemen, zoals elektrische voertuigen, wind- en zonnesystemen. Ze kunnen energie in korte tijd opslaan en snel aan de belasting afgeven.

Hoe een condensator aansluiten?

Het aansluiten van een condensator in een schakeling is relatief eenvoudig. Hier zijn de basisstappen voor het aansluiten van een condensator:

  1. Let op de polariteit bij het aansluiten van een gepolariseerde condensator: Sommige soorten condensatoren, zoals elektrolytische condensatoren, zijn gepolariseerd en moeten in een specifieke richting worden aangesloten. De positieve kant van een gepolariseerde condensator is meestal langer dan de negatieve kant en moet overeenkomstig worden aangesloten.
  2. Verbind een willekeurige pool of met een gepolariseerde condensator, de negatieve pool met de ground of de negatieve lijn van het circuit.
  3. Sluit de andere / positieve pool van de condensator aan op de positieve kant van het circuit.
  4. Voeg optioneel een weerstand toe om de stroom te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende soorten condensatoren verschillende specificaties en voorzorgsmaatregelen kunnen hebben, zoals spanning, temperatuur en nominale spanning, en ook het type circuit dat wordt ontworpen, kan verschillende vereisten hebben, een hoogfrequent circuit kan bijvoorbeeld hebben andere capaciteits-, ESR- en impedantievereisten dan een laagfrequent circuit. Raadpleeg altijd het datasheet van de specifieke condensator die u gebruikt en controleer of er specifieke instructies of voorzorgsmaatregelen zijn voor het aansluiten ervan.




Klantbeoordelingen over Condensatoren

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit