Arduino IR Receiver

Geplaatst op

Heb je toevallig nog een paar niet gebruikte knoppen op je afstandsbediening en wil je deze voor domotica gebruiken? De arduino nano is hier ideaal voor. Met deze simpele stappen heb je binnen het kwartier een werkende ir-receiver!

Arduino IR Receiver

Arduino Nano R3 - kloon - met headers Direct leverbaar € 8,60 IR Break Beam Sensor - 3 mm LED's Direct leverbaar € 5,95 5mm Led warm wit - 50 stuks Niet op voorraad € 2,75 Breadboard 830 punten - wit Direct leverbaar € 3,05 270Ω Metaalfilm weerstand 1/4W - 10 stuks Direct leverbaar € 2,65 Male-Male jumper set 65 stuks Direct leverbaar € 2,95 Totaal € 25,95

het aansluiten van de componenten

Om de receiver te maken verbind je je ir-led aan je arduino, respectievelijk pin 1 aan D11, 2 aan ground, 3 aan 3.3v.

De led sluit je met de positieve negatieve kant aan de ground. De positieve kant sluiten we aan aan een weerstand. Deze is zeer belangrijk omdat we anders te veel stroom door onze led zou vloeien. De weerstandswaarde kan verschillen naargelang het type led. De weerstandswaarde kan je berekenen met de led karaktristieken.

het berekenen van de weerstand

(zie foto onder)

stel dat we onze led willen instellen op 10mA, dan moet de spanning over de led 1.7v. Als de totale we als bronspanning 3.3v hebben, moet er over de weerstand dus een spannig van 1.6v komen te staan. Aangezien de stromen in een serieschakeling door elke component hetzelfde is zal er door de weerstand ook 10mA vloeien. Vervolgens pakken we de wet van omh om de weerstand van de weerstand te berekenen. Dus: U= I*R => R=U/I. R=1.6/0.01=160R. In dit voorbeeld heeft onze weerstand een waarde van 160ohm.

het programmeren

Vooraleer je begint moet je eerst de library installeren van de ir receiver. plaats de library in de folder: C:\--\Documenten\Arduino\libraries

Upload vervolgens de code decoder om in de serial-monitor de codes van de receiver te verschijnen. Als je nu je afstandsbediening richt naar de receiver en een knop indrukt zie je om de serial monitor codes verschijnen.

link library:

https://drive.google.com/open?id=1iBWlBIPn2rXS_1roQhdSqZDVmaq1aZNw

decoder

als je 2 knoppen hebt ingedrukt open dan de onderstaande code. Verander de tekst "-hier-" met de 2 codes die in de serial monitor staan. Het is bijlagerijk dat dit 2 verschillende codes zijn (een om de led aan te zetten en een om ze uit te zetten).

led

na het uploaden van de code zou de led aan en uitgaan bij het indrukken van de knoppen.

veel plezier ermee!

Ward

Geschreven door Student industriële wetenschappen

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit