Voorbeeld lichtkrant Voorbeeld lichtkrant

Benodigdheden

Arduino Uno R3 - clone Of een Arduino Nano 1x € 12,65 € 12,65 Dit is het display, je hebt er minimaal 1 nodig, 2 is nog mooier! 1x Dit is de HC-06 Bluetooth Slave, je hebt er 1 nodig 1x 5,6KΩ Metaalfilm weerstand 1/4W - 100 stuks De spanningsdeler voor de Bluetooth module 1x € 2,05 € 2,05 10KΩ Metaalfilm weerstand 1/4W - 100 stuks De spanningsdeler voor de Bluetooth module 1x € 2,55 € 2,55 Voor extra power, USB kan niet voldoende leveren 1x DC socket inbouw 5,5mm x 2,1mm - 5 stuks 1x € 2,95 € 2,95
Totaal: € 20,20

Het Schema:

In het schema zie je hoe alles aangesloten moet worden. Als je nu al een draaierig gevoel krijgt van al die draadjes, kijk dan niet te veel naar het geheel maar probeer de modules één voor één te beschouwen en aan te sluiten. Je zult zien dat het mee valt.

In het schema staat slechts één viervoudige dot matrix led module, in werkelijkheid kun je er twee aan elkaar koppelen voor een dubbele breedte!
Aansluitschema lichtkrant Aansluitschema lichtkrant
De bluetooth module vergt wel iets extra aandacht. De bluetooth communicatiesignalen (TX en RX) werken namelijk op 3,3 volt terwijl de Arduino met 5 volt werkt. De twee weerstanden zorgen ervoor dat de 5 volt van Arduino wordt teruggebracht tot ongeveer 3,3 volt.

De voeding:
Je ziet dat er een 5 volt voeding gebruikt wordt. Dat moet. Een Arduino, aangesloten op USB kan niet genoeg stroom leveren om de led matrix te voeden, zeker niet bij een dubbele matrix.

Arduino Library en Sketch:

De Arduino sketch maakt gebruik van twee externe libraries, om deze te installeren zoek je in de library manager naar MD_MAX72xx. Installeer vervolgens MD_Max72xx en MD_Parola
Lichtkrant   USB Arduino Library Lichtkrant USB Arduino Library
De juiste module instellen:
Na de installatie van de libraries, moeten we de MD_Max72xx library vertellen welke led matrix module wij gebruiken.

Ga op de harde schijf op zoek naar het bestand: MD_MAX72xx.h
(waarschijnlijk in de folder C:\Users\jouw naam\Documents\Arduino\libraries\MD_MAX72XX\src\)

De Arduino Sketch:

Dan kunnen we nu de sketch in laden.
Kopieer de sketch en plak de code in de Arduino software, selecteer de juiste com port en type Arduino en druk op upload!
Als alles goed is (en waarom zou dat niet?) zie je nu de boodschap “Hello, please send a new message over bluetooth”. Hoogste tijd dus om de Android App te installeren op je telefoon en via bluetooth een nieuwe boodschap te sturen!

De Android App:

Om de tekst op de lichtkrant te veranderen hebben we een Bluetooth terminal programma nodig, bijvoorbeeld de Serial Bluetooth Terminal van Kai Morich, via de App Store.
Serial Bluetooth Terminal Serial Bluetooth Terminal
De werking van de App spreekt redelijk voor zich maar in de video laat ik het stap voor stap zien.
Bluetooth terminal Bluetooth terminal
Opgelet: Apple’s iOS kan niet verbinden met de gebruikte bluetooth module, dit werkt dus alleen met Android apparaten.

Bekijk de video

Zijn er nog onduidelijkheden? In deze video kun je alles nog eens rustig bekijken.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Tweakers Trustpilot