Live chat

In augustus 2018 publiceerde ik een project voor het uitlezen van de Slimme Meter.

Aan de hand van de vele reacties van de mensen die het project hebben nagebouwd en mijn eigen ervaring met versie 3 van de DSMR-logger vond ik het tijd worden om een nieuwe versie van de hardware en de firmware te ontwikkelen.

Een aantal gebruikers gaf aan gebruik te maken van externe diensten om de gelogde data in grafieken weer te geven. Ik heb ook de behoefte aan een grafische weergave van de gelogde data maar ik wil voorkomen dat ik daar externe diensten voor moet gebruiken.

De doelstellingen voor versie 4 van de DSMR-logger zijn aangepast aan de wensen van de bouwers maar voor de kern ook grotendeels gelijk gebleven aan die van versie 3. De firmware werkt nu echter met WebSockets en de hoeveelheid opgeslagen gegevens is vergroot (twee jaar per maand, twee weken per dag en 48 uur per uur). Al deze data kan in tabellen én in grafieken worden weergegeven. Uiteraard ontbreekt de restAPI ook niet. Als kers op de taart heeft versie 4 de mogelijkheid om een klein oled-scherm aan te sluiten.

Financiële gegevens in een grafiek Financiële gegevens in een grafiek
Tot en met versie 3 van de DSMR-logger wordt iedere seconde een telegram van de Slimme Meter ontvangen. Daarvan wordt slechts een klein deel (iedere tien seconden) één telegram ook daadwerkelijk verwerkt. Op zich is dat geen probleem want de overige negen telegrammen vallen gewoon in een groot zwart gat maar .. de ESP8266 UART moet wél op deze vloed aan data reageren (de UART is interrupt driven). Zowel de Slimme Meter als de DSMR library van Matthijs Kooijman hebben een mogelijkheid om telegrammen alleen op afroep te versturen (Slimme Meter) of te vragen (DSMR library).
Het werkt zo: De Slimme Meter verstuurd alléén een telegram als de Data Request pin “hoog” is. De DSMR library heeft een functie call “enable(true)” die een pin van de ESP8266 “hoog” maakt en deze “hoog” houdt tot er een volledig telegram is ontvangen, waarna de pin “laag” wordt gemaakt (en de Slimme Meter stopt met het sturen van Telegrammen).
Omdat ik voor de eerdere versies van de DSMR-logger een ESP-01 bordje wilde gebruiken kon van deze functionaliteit geen gebruik worden gemaakt eenvoudigweg omdat de ESP-01 niet genoeg pinnen heeft om er één voor vrij te maken.

De ESP-12(E/F) heeft wel voldoende GPIO pinnen en aanzienlijk (4x) meer geheugen als de ESP-01(S). Het was daarom een logische keuze om deze variant van de ESP8266 te gebruiken voor versie 4 van de DSMR-logger.

Uitgebreide technische documentatie voor dit project kun je hier vinden.

Het prototype en Proof of Concept heb ik op een 1of!-ESP12 processor bordje met een 1of!-Proto bordje gemaakt.

Reacties

Nederland Pieter
Dag Willem,
Ik gebruik de DSMR logger nu een aantal maanden en werkte perfect, echter op dit moment heb ik een aantal problemen.

- ik kan geen verbinding maken met de dsmr logger
- de DSMR logger start spontaan steeds opnieuw op
- ik ontvang geen berichten meer op mijn mqtt broker

er is niets veranderd in mijn netwerk configuratie, ook de Raspberry waarop de broker draait is het zelfde, alles meerdere malen op nieuw op gestart geeft geen resultaat.
netwerk
raspberry
dsmr
pc

heeft iemand nog suggesties?
Geplaatst op 
Nederland Nijdam
Werd netjes geleverd, instructies waren duidelijk, miste de 10ohm (maar bij de buurman verkregen).
WERKT, behoudens de voeding via de P1 - maar dat kan een soldeer foutje zijn, nog eens nalopen. Stond er toch van te kijken als matig soldeerder!
Software is puik, slim om ook de bestanden met metingen te kunnen downloaden. Elektriciteists gericht zal zelf een grafiek proberen te programeren m.b.t. het gasverbruik.
Geplaatst op 
Nederland Willem Aandewiel
Beste makers,
Als jullie een vraag stellen én een antwoord willen ontvangen, dan is dít niet de plek daarvoor. Ik kan niet reageren "Reacties". Daarvoor is de "Vraag en Antwoord" rubriek beter geschikt (of gewoon mijn website "https://willem.aandewiel.nl/index.php/2019/04/09/dsmr-logger-v4-slimme-meter-uitlezer/"
Geplaatst op 
2
Nederland Jelmer de Jong
Beste Willem Aandewiel,

ik heb zoon mooi bordje besteld, alleen is mijn vraag is er ook een app voor android of iphone dat je de logger op de telefoon kan zien?

Met vriendelijke groet

Jelmer de Jong
Geplaatst op 
1
Nederland Juliet Vrijhof-van
Ik ben hem momenteel met hulp van mijn zoon in elkaar aan het zetten. Een mooi project waar ik veel van leer, zodra hij klaar is zal ik een foto plaatsen. In ieder geval alvast bedankt en complimenten voor het beschikbaar maken van de plannen/code en de verkoop van de kit. Er zijn ook kant en klare uitlezers te koop maar dit is veel leuker om te doen en nog eens goedkoper ook!
Geplaatst op 
1
Meer laden
WebwinkelkeurKiyohTweakersTrustpilot