Infrarood sensor - koude voeten

Geplaatst op
Infraroodpaneel kantoor Infraroodpaneel kantoor
Infraroodverwarming is stralingsverwarming. De omgeving wordt aangestraald door infrarode warmtestralen. Infraroodverwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. Hoewel de stralingswarmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren moet je je daar niet teveel van voorstellen. Vooral de straling die direct je lichaam raakt maakt dat, in mijn geval, mijn voeten comfortabel warm worden.

Al met al een mooie oplossing, maar ondanks dat het onder mijn bureau geschroefde paneel slecht 200 Watt verbruikt is het zonde om hem aan te laten als ik niet achter mijn bureau zit. Daarom heb ik een Motion Sensor gemaakt die het paneel alleen aanzet als ik achter mijn bureau zit.

Waarschuwing

Elke schakeling die met netspanningen werkt is inherent gevaarlijk en je moet NOOIT met netspanningen werken, tenzij je precies weet wat je doet.
Deze schakeling is puur theoretisch en biedt geen isolatie of veiligheidsfuncties!
Daarom is het zonder wijziging geen veilige schakeling of heeft het praktische toepassingen buiten het dienen als een proof-of-concept.

Benodigdheden

PIR bewegings detectie module Direct leverbaar Voor het detecteren van beweging € 1,75 Niet meer leverbaar De schakelaar voor het paneel Niet meer leverbaar 5V voeding om het materiaal te voeden Niet meer leverbaar Om alles op te bevestigen Printkroonsteen 3 polig 5mm blauw - 10 stuks Direct leverbaar € 2,00 Totaal € 3,75

Niet noodzakelijk, maar wel handig

330 ohm weerstand en een rode + groene LED voor de status weergave.

De gebruikte modules

Door gebruik te maken van kant en klare modules is het bouwen van deze beweging-sensor vrij eenvoudig.

Hi-Link HLK-5M05
De Hi-Link HLK-5M05 is een geschakelde voeding die de netspanning omzet naar een stabiele 5 volt gelijkstroom die nodig is voor de PIR- en relais-modules.
Hi-Link HLK-5M05 Hi-Link HLK-5M05
PIR-module
De PIR-module is een geheel zelfstandig werkende unit die, bij het detecteren van beweging (warmte beeld), de Signaal-pin “hoog” maakt en na verloop van tijd (als er geen verandering in het warmte beeld meer optreed) de Signaal-pin weer “laag” maakt.

Er zijn twee instel-potmetertjes waarmee de gevoeligheid en de duur van het “hoog houden” van de Signaal-pin ingesteld kan worden. De “hoog” tijd is instelbaar van enkele seconden tot enkele minuten.

De unit die ik heb lijkt na ongeveer één-derde van de instelmogelijkheid helemaal nooit meer “laag” te worden maar het kan dat ik net een niet helemaal goed functionerende module heb.
PIR module instellingen PIR module instellingen
PIR module pinout PIR module pinout
PIR sensor module PIR sensor module
Relais module
De relais-module heeft alle elektronica aan boord om op een relatief veilige manier hoge spanningen te schakelen (maar hou de waarschuwing in gedachte. Netstroom blijft levensgevaarlijk!).

De schroef connector heeft drie aansluitingen. De middelste moet direct op de fase van het lichtnet worden aangesloten. Aan de, in het plaatje, bovenste aansluiting moet de verbruiker worden aangesloten. Bij een “hoog” signaal zal deze worden doorverbonden met de fase van het lichtnet (en het aangesloten apparaat dus van spanning voorzien).
Relais module Relais module
Relais module onderkant Relais module onderkant


Connecting the dots

De modules moeten worden aangesloten zoals hieronder getekend.
Aansluit schema Aansluit schema
Het werkt het makkelijkste als je de verbindingen aan de onderkant van het experimenteer bordje soldeert. De grijze draad is de “rand aarde” (voor als je een stekker en verbruiker met rand aarde gebruikt). De twee ledjes zijn ‘extra’ en voor de werking niet noodzakelijk. Ik heb hiervoor op het experimenteer bordje twee female-headers (2-polig) gesoldeerd en aangesloten. De ledjes heb ik via twee draadjes verbonden met 2-polige mail-headers zodat ik ze aan het deksel van de behuizing kon vastlijmen. Vergeet de weerstand in serie met de led die aan de +Vo en -Vo wordt aangesloten niet!

Plaats, vóórdat je de beweging-sensor op het lichtnet aansluit, het geheel in een degelijke behuizing (deze is noodzakelijk en moet zelf in elkaar worden geknutseld).
PIR sensor A PIR sensor A
PIR sensor B PIR sensor B
PIR sensor C PIR sensor C
PIR sensor in behuizing PIR sensor in behuizing
Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit