Van R3 naar R4: Ontdek de nieuwe Arduino Uno

Geplaatst op

Een nieuwe mijlpaal in de technologische evolutie is bereikt met de lancering van de Arduino UNO R4. Deze krachtige nieuwe versie van de geliefde microcontroller is niet alleen een sprong voorwaarts in rekenkracht en connectiviteit, maar opent ook een nieuw hoofdstuk in de wereld van doe-het-zelf elektronica. Na dertien jaar van de succesvolle Arduino UNO R3, is de R4 hier om de manier waarop we maken, bouwen en innoveren opnieuw te definiëren.

De nieuwe Arduino UNO R4

De Arduino UNO R4 tilt de mogelijkheden van makers naar nieuwe hoogten. Uitgerust met een snelle 32-bit Arm® Cortex®-M4, biedt de UNO R4 een 16-voudige toename in geheugen en meer connectoren en connectiviteitsopties dan ooit tevoren. De UNO R4 komt in twee varianten: de UNO R4 Minima en de UNO R4 WiFI.

Specificaties en functies

Beide varianten van de UNO R4 stellen je in staat om gemakkelijk te beginnen met het maken of bestaande UNO R3-projecten te upgraden met meer rekenkracht, geheugen en snelheid. Enkele van de opvallende nieuwe functies zijn onder andere:

  • Meer geheugen en snellere klok: De UNO R4 kan meer precieze berekeningen uitvoeren en complexere en geavanceerdere projecten dan ooit aan dankzij een 16x toename in geheugen en 3x de kloksnelheid.
  • Nieuwe ingebouwde randapparatuur: Deze omvatten een 12-bit DAC, CAN BUS, OP AMP en SWD-poort, die elk je makerpotentieel uitbreiden en je in staat stellen om steeds geavanceerdere projecten gemakkelijk aan te pakken.
  • USB-C Connector: De UNO R4 omarmt de kleinere, krachtigere en robuustere kabelstandaard.
  • Een HID-apparaat: Deze functie maakt interactieve projecten een miljoen keer cooler, waardoor je interfaces kunt maken met minimale moeite en in geen tijd.

De Arduino UNO R4 Minima

De Arduino® UNO R4 Minima, het nieuwste lid van de UNO-familie, brengt de kracht van een 32-bit microcontroller, de RA4M1 van Renesas, naar de handen van makers over de hele wereld. De Minima is niet alleen sneller, maar beschikt ook over meer geheugen en een scala aan ingebouwde functies, zoals een DAC, RTC en HID, allemaal verpakt in een compact 5V bord met de zelfde afmetingen als voorgaande UNO versies.

Wat maakt de UNO R4 Minima zo bijzonder? Om te beginnen heeft het een krachtige microcontroller gebaseerd op de Renesas RA4M1 (Arm® Cortex®-M4) met een werkspanning van 5 V. Het beschikt over 14 digitale I/O, 6 analoge ingangen met een resolutie tot 14-bit, een kloksnelheid van 48 MHz, en 32 kB SRAM, 256 kB flash-geheugen & 8 kB EEPROM.

Bovendien bevat de UNO R4 Minima een aantal indrukwekkende ingebouwde functies. De ingebouwde Real-Time Clock (RTC) zorgt ervoor dat je de tijd en datum bij kunt houden en alarmen kunt instellen​1​. De ingebouwde Digital-to-Analog Converter (DAC) maakt het mogelijk om geavanceerde audioprojecten te bouwen​1​, terwijl de Mouse/Keyboard Emulation (HID) je de mogelijkheid biedt om gamecontrollers te bouwen door het nabootsen van een muis/toetsenbord​1​.

Arduino® UNO R4 MinimaMaak je klaar voor de Arduino-revolutie met de nieuwe Arduino UNO R4 Minima. Als de nieuwste versie van de geliefde UNO-serie behoudt de R4 Minima alle gebruiksvriendelijke functies die je kent en... Levertijd 14 tot 30 werkdagen € 19,60

De Arduino UNO R4 WiFi

De WiFi-variant van de UNO R4 is ideaal voor iedereen, van nieuwkomers tot doorgewinterde experts, die de grenzen van innovatie willen opzoeken. Deze volwaardige board is uitgerust met een ESP32-S3 coprocessor, die verantwoordelijk is voor Wi-Fi® en Bluetooth® Low Energy connectiviteit. Dit maakt dat de RA4M1 microcontroller zich volledig kan concentreren op andere taken. Bovenop alle functies in de Minima-variant, biedt het:

  • Wi-Fi® en Bluetooth® connectiviteit, plus Cloud-compatibiliteit: Bouw IoT-projecten, creëer interactieve dashboards en bestuur je project op afstand.
  • Een 12×8 LED-matrix: Stel je voor dat je aan een creatief project werkt met animaties of het plotten van sensorgegevens, zonder enige extra hardware.
  • Een Qwiic-connector om snel prototypen te vergemakkelijken:- Dankzij een breed scala aan compatibele modules die kunnen worden aangesloten via I2C, kun je gemakkelijk aangepaste projecten maken en de mogelijkheden van je UNO R4 WiFi uitbreiden.
  • Een ingebouwde mechanisme dat operaties detecteert die een crash kunnen veroorzaken: Als het fouten detecteert, zoals een deling door nul, stopt het board deze voordat ze problemen kunnen veroorzaken en geeft het een gedetailleerde uitleg op de seriële monitor.
Arduino® UNO R4 WiFiMaak kennis met de Arduino UNO R4 WiFi: de perfecte combinatie van de RA4M1 microprocessor van Renesas en de ESP32-S3 van Espressif. Levertijd 14 tot 30 werkdagen € 28,30

De evolutie van Arduino

Het Arduino-ecosysteem heeft zich in de afgelopen twee decennia enorm ontwikkeld dankzij het krachtige idee van open source en de geweldige gemeenschap van meer dan 30 miljoen makers die blijven delen, bouwen en verbeteren. Elk nieuw hardwareproduct, elke nieuwe software-oplossing heeft nieuwe werelden toegevoegd, klaar om iedereen te verwelkomen. Nu neemt de UNO R4 het ecosysteem en de community naar een nieuwe dimensie van prestaties.

Hoewel de Arduino UNO R4-modellen indrukwekkende nieuwe functies en mogelijkheden bieden, blijft de Arduino UNO R3 een relevant en populair instrument voor makers wereldwijd. Dankzij zijn toegankelijkheid, gebruiksgemak en de uitgebreide community-ondersteuning, blijft de UNO R3 een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren makers. Het biedt een solide basis voor het leren van programmeren en elektronica, en er zijn talloze projecten en bronnen online beschikbaar die specifiek gericht zijn op de UNO R3. Bovendien zorgt de compatibiliteit van de UNO R4 met UNO R3-gebaseerde projecten ervoor dat de waarde en relevantie van de R3 ook in de toekomst behouden blijft. De R3 vormt dus nog steeds een cruciaal onderdeel van de Arduino-ecosysteem en blijft een betrouwbare en effectieve tool voor makers overal ter wereld.

Conclusie

De lancering van de Arduino UNO R4 is ongetwijfeld een spannende tijd voor makers over de hele wereld. Met de krachtige functies en verbeterde prestaties van de UNO R4 Minima en UNO R4 WiFi, opent Arduino nieuwe deuren naar ongekende mogelijkheden in het maken en ontwerpen van projecten. Tegelijkertijd blijft de bewezen betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de Arduino UNO R3 zorgen voor een solide basis voor iedereen die zich in de wereld van elektronica en programmeren wil begeven. De toekomst van het maken en ontwerpen met Arduino is helderder dan ooit tevoren, en we kunnen niet wachten om te zien wat makers met deze nieuwe tools zullen creëren.

Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

The Netherlands Gideon
Dit is geweldig nieuws.
Geplaatst op 
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit