DC motoren

Een DC motor / gelijkstroommotor is een motor waarin elektrische energie afkomstig van een gelijkstroom wordt omgezet in mechanische energie.
7 resultaten Sorteer op


De 3 populairste DC motoren

Welke motoren zijn er?

DC motor
De DC motor, ook wel gelijkstroommotor genoemd, is een motor die stroom omzet in mechanische energie. Een gelijkstroommotor bestaat uit een magneet en spoel. Hierbij zal er wanneer er een stroom door de spoel vloeit, een magnetisch veld ontstaan. Door invloed van dit magnetisch veld, ontstaat er op iedere spoel draad een Lorentzkracht.

Een belangrijke eigenschap, is dat de rotatiesnelheid eenvoudig geregeld kan worden. De motor werkt op gelijkspanning en kan in sommige toepassingen werken op een batterij. Hierdoor worden kleinere motoren gebruikt in toepassingen met batterijen. Ook worden de motoren gebruikt bij kranen, luchtcompressoren, transportbanden, liften, persen, draaibanken en centrifugaalpompen.

Stappen motor
De stappen motor kan je qua werking vergelijking met een DC motor. Het grote verschil is dat de stappenmotor een borstelloze motor is. Een borstel zorgt voor het contact tussen het statische (stilstaande) en het roterende deel van de motor. Bij een stappenmotor volgt de rotor het draaiende magnetisch veld rond de stator.
Bij deze motor wordt de rotatie verdeeld in een aantal stappen. Dit betekent dat 1 rotatie van 360 graden onderverdeeld kan worden in bijvoorbeeld 24 stappen van telkens 15 graden. Dit kan je zien als verschillende elektromagneten die de motor telkens stap per stap aantrekken.

Stappen motoren hebben een heel precieze werking. Hierbij is er een eenvoudige controle van de positie van de rotor en zijn rotatiesnelheid. De motor heeft een hoge betrouwbaarheid doordat er geen borstels zijn en heeft een lage kostprijs. De nadelen van deze motor zijn dat deze niet volledig vloeiend draait doordat de rotatie onderverdeeld is in stappen. Ook zorgt dit voor trillingen. Het koppel is het hoogste bij een relatief laag toerental en verminderd bij hogere toerentallen. Verder verbruikt de motor ook veel energie.
Belangrijk bij de besturing van de motor is het rekening houden met het kiezen van de juiste driver. Ze worden veel gebruikt in printers, 3D printers en CNC-machines. Ze kunnen eenvoudig aangestuurd worden met een Arduino.

Servomotor
Een servo of servomotor is meer een mechanisme dan een motor type. Het gaat hier om motoren die hun snelheid, moment, versnelling en positie continu gelijk houden. Servo's die gebruikt worden in de elektronika, zoals robotica, bestaan uit een (DC) elektromotor, een daaraan gekoppelde potentiometer en regelelektronica. In vergelijking met stappenmotoren, worden servomotor meer gebruikt in veeleisende toepassingen. De meeste servomotoren hebben een beperkte draaihoek en kunnen over het algemeen maximaal 180 graden draaien.

Een servomotor werkt met een stuursignaal en een referentiesignaal. Het verschil tussen deze 2 signalen moet 0 zijn. Als dit niet zo is dan zal de motor zich van positie wijzigen totdat het verschil van de signalen terug 0 is. Dit betekent dat de motor constant wordt bewaakt om zijn beweging te regelen. Het voordeel hiervan is dat de uitslag kan worden beperkt en de positie nauwkeurig kan worden bepaald. Het stuursignaal voor de modelbouwservo's wordt door middel van pulsduurmodulatie (PWM) overgebracht. De pulsduur bepaalt de rotatiestand. Een PWM signaal kan worden gegenereerd met de meeste microcontrollers of met een PWM generator.

Solenoïde motor
Een solenoïde is een cilindrisch gewikkelde spoel. De solenoïde heeft een bepaalde zelfinductie. Deze motor werkt aan de hand van een spoel die rond een beweegbare as gewikkeld is. Er zal een stroom door de spoel lopen die een magnetisch veld genereerd. Hierdoor wordt de as naar het midden van de solenoïde getrokken. Dit wordt gebruikt bij het ontgrendelen en sluiten van systemen.

Als de motor in werking bijvoorbeeld iets ontgrendeld, dan betekent dit dat zolang er een ontgrendeling is, de motor moet werken. Hierdoor kan dit voor een hoog stroomverbruik zorgen wat een nadeel is. Dit betekent dat je bij het gebruiken van de motor een goede stroombron nodig hebt. Verder is er ook soms een vermogen transistor en een diode nodig voor het aansturen van de motor. Het voordeel is dat dit een heel goedkoop systeem is. Echter is dit niet heel betrouwbaar.

Er bestaat ook een push-pull motor. Hierbij zal een pin door een veer naar buiten geduwd worden. Bij het bekrachtigen van de motor, zal de pin naar binnen getrokken worden. Een solenoïde motor kan parallel op een driver aangesloten worden.

Wat is het verschil tussen brushed en brushless motoren?

Een brushed motor (motor met borstels) is een motor waarbij er een elektrisch contact wordt gemaakt tussen het statische deel en de rotor van de motor. Een borstel zal een stroom geleiden naar de commutator. Deze zorgt er vervolgens door dat de stroom naar het anker gebracht wordt waardoor de motor kan draaien. De borstels zijn dus gemonteerd op het statische deel van de motor. Borstels worden gemaakt van grafiet.

Een brushless motor (borstelloze motor) maakt geen gebruikt van borstels. De werking van de commutator is dus anders. Dit kan gedaan worden met windingen op de rotor maar ook met windingen op de stator. Als er windingen op de stator zijn, dan wordt er gewerkt met een magneten op de rotor. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een hall-sensor die de positie van de rotor meet waardoor deze juist aangestuurd kan worden.
Hierbij is het voordeel dat deze minder onderhoud nodig hebben omdat er geen borstels vervangen moeten worden indien deze versleten zijn. Echter is deze wel duurder.

Wat is een gearmotor?

Gear motoren zijn vaak simpele DC motoren in combinatie met een versnellingsbak met verschillende tandwielen om de snelheid / kracht ratio te bepalen. Hierdoor is er meer koppel beschikbaar in ruil voor snelheid.

Bij deze motoren worden energiekosten verlaagd doordat er een motor met tandwielen samen geïntegreerd zijn. Hierbij kan ook een juiste combinatie van motor en tandwielen zorgen voor een zeer lange levensduur. Ook worden uitlijningsproblemen vermeden.
Ze worden gebruikt in verschillende toepassingen zoals labelprinters, lasmachines, huishoudelijke producten en robotauto’s.

Wat is een vibratiemotor?

Vibratie motoren zijn een speciaal type motor die uit balans is gebracht zodat deze trilt wanneer deze wordt ingeschakeld. Vaak zijn er aan het einde van de motor assen gewichten aangebracht om de intensiteit van het trillen te bepalen. Vibratie motoren zijn handig voor het geven van tactiele feedback in (game) controllers en het vooruit verplaatsen van kleine robots, zoals bristlebots.




Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit