Spoelen

Een spoel is een elektrische component bestaande uit geleidende wikkelingen, meestal van koperdraad, op een spoelvorm.
12 resultaten Sorteer op


Wat is een inductor?

Een inductor, ook wel spoel, smoorspoel of reactor genoemd, is een passief elektrisch component met twee verbindingen die energie opslaat in een magnetisch veld wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. De meest voorkomende vorm van een inductor is een spoel van draad, zoals koperdraad rond een kern van ijzer of ander ferromagnetisch materiaal.

Wanneer elektrische stroom door de spoel vloeit, ontstaat er een magnetisch veld rond de spoel. Als de stroom die door de spoel vloeit verandert, verandert ook het magnetische veld, waardoor een elektromotorische kracht (EMV) in de spoel ontstaat. Deze geïnduceerde EMF verzet zich tegen de verandering in stroom, die zelfinductie wordt genoemd.

Inductoren worden veel gebruikt in elektrische circuits voor verschillende doeleinden. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in voedingen om ongewenste ruis uit te filteren, in radiofrequentie (RF) circuits om circuits af te stemmen op een specifieke frequentie, en in elektronische voorschakelapparaten voor fluorescentielampen.

Het vermogen om energie op te slaan in het magnetische veld wordt gemeten door de inductantie, gemeten in eenheden van henries (H). Hoe hoger de inductantie, hoe meer energie de inductor kan opslaan in zijn magnetische veld.

Wat zijn de toepassingen voor een inductor?

Over het algemeen worden inductoren veel gebruikt in veel verschillende soorten elektronische schakelingen en toepassingen vanwege hun vermogen om energie op te slaan in een magnetisch veld en hun vermogen om veranderingen in stroom tegen te gaan. Bijvoorbeeld:

  • Filtering: Inductoren worden vaak gebruikt in voedingen om ongewenste elektrische ruis, ook wel rimpel genoemd, weg te filteren. Ze werken door eventuele veranderingen in de stroom die er doorheen vloeit tegen te gaan, wat helpt om de spanning af te vlakken.
  • Tuning: Inductoren worden vaak gebruikt in radiofrequentie (RF) circuits om circuits af te stemmen op een specifieke frequentie. Door de inductantie van de spoel te veranderen, kan de resonantiefrequentie van het circuit worden aangepast.
  • Ontkoppeling: Inductoren worden ook gebruikt in ontkoppelingstoepassingen om verschillende secties van een circuit van elkaar te isoleren. Ze kunnen worden gebruikt om de DC- en AC-componenten van een signaal te scheiden, of om verschillende secties van een circuit van elkaar te isoleren om interferentie te verminderen.
  • Magnetische sensoren: Inductoren kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere componenten om magnetische sensoren te vormen, die worden gebruikt in veel industriële, automobiel- en consumententoepassingen.
  • Inductieve verwarming: inductoren kunnen worden gebruikt in industriële processen, zoals het verwarmen van bepaalde metalen die kunnen profiteren van het I ^ 2 * R-verlies (waarbij I de stroom is die door de spoel vloeit en R de weerstand van de spoel is) veroorzaakt door de snel veranderende stroom in de inductor om een materiaal te verwarmen.

Wat zijn de toepassingen van geëmailleerde koperdraad?

Geëmailleerde koperdraad is een soort geïsoleerd draad dat is bedekt met een dunne laag emaille, een soort plastic. De emaille laag dient als isolator, beschermt de draad tegen beschadiging en voorkomt elektrische kortsluiting.

Geëmailleerde koperdraad wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder:

  1. Elektrische motoren: De draad wordt vaak gebruikt om de spoelen van elektromotoren op te winden. De geëmailleerde isolatie helpt de spoelen te beschermen tegen de warmte die door de motor wordt gegenereerd en voorkomt ook kortsluiting.
  2. Transformatoren: Het wordt ook gebruikt om de spoelen van transformatoren op te winden. De geëmailleerde isolatie beschermt de spoelen tegen de warmte die door de transformator wordt gegenereerd en helpt ook om kortsluitingen te voorkomen.
  3. Magnetische spoelen: De draad wordt gebruikt bij de constructie van verschillende soorten magnetische spoelen zoals elektromagneten, inductoren en transformatoren.
  4. Huishoud- en hobby-elektronica: Geëmailleerde koperdraad wordt ook vaak gebruikt bij de constructie van verschillende soorten huishoudelijke en hobby-elektronica, zoals radio's, luidsprekers en versterkers.

De emaille laag op deze draad is hard, duurzaam en heeft goede isolatie- properties die bestand zijn tegen hoge stromen, waardoor deze geschikt is voor vele toepassingen met hoge stroomsterkte, zoals motoren en transformatoren.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit