De HC-SR04 ultrasonische afstands detectie module

Geplaatst op
Ultrasonische moduleUltrasonische module

Hoe wordt de afstand berekend?

De SR04 gebruikt het principe van de weerkaatsing van geluid. De module zend een geluidspuls uit van 40kHz en wacht tot deze ontvangen is.

De tijd tussen het verzenden en ontvangen van dit geluids signaal kan vervolgens worden gebruikt om de afstand te berekenen. De snelheid van geluid door lucht is ongeveer 340 meter per seconde of
0,034cm / μs.

De tijd tussen verzenden en ontvangen moet door 2 gedeeld worden omdat het geluids signaal 2 keer de afstand naar het object heeft afgelegd (heen en terug).

Met deze gegevens kan de afstand worden berekend met de volgende formule:
Afstand(cm) = T(μs) * 0,034 / 2
Ultrasonische sensor functieUltrasonische sensor functie
Ultrasonische module timing diagramUltrasonische module timing diagram

Hoe werkt de SR04 module?

De module bevat 2 losse ultrasonische sensoren met daarnaast de benodigde elektronica om de geluids pulsen te verzenden en ontvangen.

Waneer een startpuls (10μs) wordt gegeven door een microcontroller, dan zal de module 8 x een puls van 40kHz uitzenden om vervolgens te luisteren naar een echo.

Vanaf dit moment zal de output pin van de module een hoog signaal geven, welke weer laag word wanneer een echo is ontvangen. Om te voorkomen dat latere echo signalen nog interfereren is het aan te raden minstens 60ms te wachten tot de volgende meting.

Arduino code voorbeeld

Conclusie

De HC-SR04 object detectie is een zeer handige module, waar je met enkele regels code de afstand tot een object kan meten. Dit maakt het mogelijk om non-toch schakelaars te maken of met een robotje de omgeving te scannen. Door het gebruik van een servomotor en een beugel om de module op zijn plaats te houden wordt het meetbereik ook nog eens vergroot.
HC-SR04 Ultrasonische afstands detectie moduleDe HC-SR04 module meet afstand tot objecten door middel van weerkaatsing van ultrasoon geluid. Dit wordt gedaan door pulsen van 40 kHz af te vuren naar de omgeving, waarna de tijd die nodig is om de terug gekaatste signalen op te vangen wordt gemeten.Direct leverbaar € 2,65
Ultrasonische sensor mount transparantSensor mount voor het bevestigen van de HC-SR04 Ultrasonische sensor module. Op deze manier kan de sensor gemakkelijk op een basis of servo worden gemonteerd. Door deze beugel op een servomotor te plaatsen kan deze als een sonar worden gebruikt op bijvoorbeeld een robot auto.Direct leverbaar € 2,15
Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

The Netherlands Reinier
Sjaak Leenders, gebruik een floadsensor voor waterpeil (schoonhouden)
Geplaatst op 
Belgium Anoniem
Skeer
Geplaatst op 
11
The Netherlands Sjaak Leenders
Prima blog, werking is netjes uitgelegd.Ben hiermee al vaker aan de slag geweest, mooi stukje hardware.Echter momenteel heb ik een probleempje met mijn vijver, hierin bevind zich momenteel een klein lekje.Echter genoeg om na mijn zomervakantie te constateren dat er slechts nog een halve meter water in stond.Genoeg voor het kleine spul, maar mijn oudste en grootste vis had het niet overleeft, ook de vijverpomp niet, maar dat was minder.Hoe dan ook wou ik het water niveau op een of andere
Geplaatst op 
The Netherlands Martin C.S. Brandsma
Prima sensor voor een prima prijs en ook het artikel van Robin Blok met schets is er goed.Altijd goed om te zien dat de mensen achter het product er ook verstand van hebben.Ik gebruik het materiaal wat ik bij jullie bestel in het onderwijs hopelijk gaat er meer komen.Bedankt en ga vooral zo door.
Geplaatst op 
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit