Inbouw potentiometers

Inbouw potentiometers zijn bedoeld voor instellingen die continue gewijzigd moeten worden, zoals de regeling van volume, stroom of spanning.
11 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Inbouw potentiometers

Wat is een potentiometer?

Een potentiometer, ook wel "pot" genoemd, is een variabele weerstand die wordt gebruikt om het niveau van het elektrische signaal in een circuit aan te passen. Potentiometers zijn veelzijdige componenten die gebruikt kunnen worden in een breed scala aan toepassingen, waaronder audioapparatuur, autosystemen en industriële besturingssystemen.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een potentiometer is de mogelijkheid om het niveau (voltage) van het elektrische signaal in een schakeling aan te passen. In een audiosysteem kan bijvoorbeeld een potentiometer worden gebruikt om het volumeniveau aan te passen. Door aan de knop van de potentiometer te draaien, verandert de weerstand tussen de klemmen, wat resulteert in een ander signaalniveau dat naar de versterker wordt gestuurd.

Potentiometers kunnen ook worden gebruikt als sensoren in verschillende toepassingen. In de robotica kan een potentiometer bijvoorbeeld worden gebruikt als positiesensor om de positie van een robotarm te bepalen. In andere toepassingen, zoals rekstrookjes, kunnen potentiometers worden gebruikt om fysieke krachten of verplaatsingen te meten.

Er zijn verschillende soorten potentiometers, gebaseerd op hun constructie en kenmerken, zoals lineaire potentiometer, logaritmische potentiometer en digitale potentiometer. Ze hebben een ander weerstandselement en bieden verschillende elektrische kenmerken, zoals weerstandsbereik, tolerantie, enz. Het is belangrijk om de juiste te kiezen op basis van de specifieke vereisten van je toepassing.

Hoe werkt een potentiometer?

Een potentiometer bestaat uit een weerstandselement, een wisser en twee klemmen.

Het weerstandselement is meestal gemaakt van koolstof of cermet en heeft de vorm van een strook of spoor. De strip heeft een weerstandswaarde, bijvoorbeeld 10K Ohm. De wisser is een bewegend contact dat langs de strip kan worden aangepast om de weerstand tussen de twee terminals te veranderen.

Wanneer de wisser aan het ene uiteinde van de baan is geplaatst, maakt deze contact met een van de terminals, dit staat bekend als de "low-end" terminal, en de weerstand tussen deze en de andere terminal, de "high-end" terminal , is minimaal. Wanneer de ruitenwisser op het andere uiteinde van de baan is ingesteld, maakt deze contact met de andere terminal en is de weerstand tussen de low-end en de high-end terminal maximaal.

Wanneer je de positie van de wisser aanpast, verandert deze de weerstand tussen de lage en de middelste terminals, wat op zijn beurt de hoeveelheid stroom die door het circuit vloeit, verandert.

Hoe een potentiometer aansluiten?

Er zijn verschillende manieren om een potentiometer in een schakeling aan te sluiten, en de specifieke methode hangt af van het type schakeling en de gewenste toepassing.

Hier zijn enkele veelgebruikte manieren om een potentiometer aan te sluiten:

 1. Spanningsdeler: Een potentiometer kan worden aangesloten als spanningsdeler, waarmee je het spanningsniveau in een schakeling kunt aanpassen. In deze configuratie is het ene uiteinde van de potentiometer verbonden met een spanningsbron, is de middelste aansluiting verbonden met het circuit en is het andere uiteinde van de potentiometer verbonden met aarde. Op deze manier kan de spanning op de middelste klem worden aangepast door aan de potentiometerknop te draaien.
 2. Stroomregeling: Potentiometer kan ook in serie worden geschakeld met een belasting, op deze manier kan de potentiometer worden gebruikt om de stroom die door de belasting vloeit aan te passen.
 3. Terugkoppeling: Potentiometer kan worden gebruikt als een terugkoppelingselement om de versterking van een operationeel versterkercircuit of de hoek van een servomotor te regelen.
 4. Digitale interface: Digitale potentiometer kan worden bestuurd via een digitale interface, zoals I2C, SPI of UART, waarmee je de weerstand digitaal kunt aanpassen, zodat ze kunnen worden gebruikt in op microcontrollers gebaseerde systemen.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke manier om een potentiometer aan te sluiten afhangt van de gewenste toepassing en de circuitvereisten. Het is cruciaal om het gegevensblad van de potentiometer en het specifieke circuitontwerp te raadplegen om ervoor te zorgen dat de potentiometer correct is aangesloten en goed zal werken. Zorg er bovendien bij het installeren van de potentiometer voor dat de bedrading correct en veilig is en dat de potentiometer goed wordt ondersteund en geaard.

Waar moet ik op letten bij het installeren van een potentiometer?

Bij het installeren van een potentiometer zijn er verschillende dingen die je moet controleren om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en de gewenste prestaties in je circuit levert:

 1. Controleer of de potentiometer de juiste weerstandswaarde heeft voor je toepassing. Verschillende toepassingen vereisen verschillende weerstandswaarden, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen.
 2. Controleer of de potentiometer goed is aangesloten in je schakeling. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende configuraties mogelijk.
 3. Controleer de isolatieweerstand van de potentiometer, dit is essentieel bij sommige toepassingen met hoge spanning of hoge stroom.
 4. Controleer de stroomsterkte van de potentiometer, deze moet in staat zijn om de stroom aan te kunnen die er doorheen vloeit, op basis van de specifieke toepassing.
 5. Zorg ervoor dat de potentiometer de juiste mechanische en omgevingsspecificaties heeft voor uw toepassing. Het moet bestand zijn tegen de temperatuur, vochtigheid en andere omgevingsfactoren van uw toepassing.

Er zijn verschillende dingen om te controleren voor specifieke soorten potentiometers:

 1. Voor draaipotentiometers; controleer of de as van de potentiometer goed wordt ondersteund en vrij kan draaien. Als de as niet wordt ondersteund of stijf is, kan deze mogelijk niet goed draaien en zal de weerstand niet op de gewenste manier worden aangepast.
 2. Als je een digitale potentiometer gebruikt, controleer dan of de digitale interface en het besturingsprotocol compatibel zijn met uw microcontroller of andere controller.

Het is belangrijk op te merken dat het installeren van een potentiometer een eenvoudige taak is, maar het is cruciaal om al het bovenstaande te controleren voordat je deze installeert. Zo kan je er zeker van zijn dat de potentiometer correct werkt en voldoet aan de eisen van je toepassing.
Klantbeoordelingen over Inbouw potentiometers

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit