Wij zijn geopend! Bestellingen worden maandag de 23ste gewoon verzonden zoals gewoonlijk.

Ventilatoren

Fans / Ventilatoren worden in veel projecten gebruikt om een luchtstroom te creëren waardoor componenten koeler blijven.
28 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Ventilatoren

Wat is een heatsink?

Een heatsink is een (volledig) metalen object met eventueel koelvinnen om de oppervlakte zoveel mogelijk te vergroten. De heatsink wordt tegen een elektrisch component of warmtebron geplaatst om de gegenereerde warmte te onttrekken. Door de warmte van het component op te nemen, blijft deze binnen de gewenste temperatuur en kan deze eenzelfde vermogen blijven leveren. Een heatsink is ook bekend als een koellichaam, koelblok of koelprofiel. Heatsinks zijn erg belangerijke onderdelen voor warmte afvoer, componenten genereren vaak warmte, welke ervoor kan zorgen dat de tempeatuur binnen het component te hoog oploopt en zorgt voor een vermindering in efficientie, performance of levensduur. Met geleidende pasta (thermal compound) tussen bijvoorbeeld de chip en de heatsink worden alle oneffenheden verwijderd waardoor de warmte overdracht zo efficiënt mogelijk is.






Welke soorten heatsinks zijn er?

Heatsinks zijn er in verschillende vormen en maten. Je hebt over het algemeen puur koperen en aluminium heatsinks, waarvan de kopere versie vaak een betere warmte overdracht biedt, maar ook prijziger is. Sommige heatsinks worden geleverd met een plakstrip terwijl andere heatsinks zelf bevestigd zullen moeten worden met bijvoorbeeld dubbelzijde thermische plakband die speciaal is gemaakt voor warmte overdracht.

Warmtegeleidende plaatjes zijn ontworpen om een warmteoverdracht te bieden tussen warmtegenererende componenten en koellichamen of andere koelapparatuur (bijv. Ventilatoren, warmteverspreiders of warmtepijpen). Thermal compound, ook bekend als koelpasta, geleidende pasta of thermische goo, wordt gebruikt als een flexibel alternatief voor plaatjes doordat de pasta gemakkelijker verspreid kan worden.

Ventilatorenworden in veel projecten gebruikt om een luchtstroom te creëren waardoor componenten koeler blijven.

Peltier elementen zijn koelers en verwarmers tegelijk. Ze worden ook wel thermo-elektrische warmtepompen genoemd. Een peltier element is een solid-state actieve warmtepomp / ofwel een elektrische component die gebruikt kan worden om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek of om een elektrische stroom op te wekken uit een temperatuurverschil. Let erop dat je de ongebruikte kant altijd actief koelt met een ventilator om de ongewenste koude of warme lucht uit het systeem te halen.






Kan ik verschillende koel elementen combineren?

Vanwege de oneffenheden en montage is het niet verstandig om heatsinks op elkaar te monteren. Voor extra koeling wordt er in veel gevallen een ventilator op de heatsink bevestigd die de hete lucht wegblaast. Het kan nodig zijn voor je project om voor een combinatie van metalen heatsink en een ventilator te kiezen om zeker te zijn van een optimale warmte afvoer.






Heb ik een heatsink nodig?

Wanneer je componenten te heet worden, zullen deze niet optimaal werken of in sommige gevallen zelfs doorbranden. Het doorbranden van een component zal schade aan de rest van je schakeling of apparaat veroorzaken. Het is dus nodig dat je voor voldoende verkoeling zorgt zodat componenten niet oververhitten. Een ongekoelde high-power LED heeft bijvoorbeeld maar een paar seconden nodig om een project onherstelbaar te vernietigen. Componenten die in veel situaties gekoeld moeten worden zijn high-power LEDs, motor drivers, lineaire spanningsconverters en mosfets.






Welke heatsink heb ik nodig?

Het antwoord komt bijna altijd neer op de eigenschappen van het component. Welke specifieke kenmerken heeft het component dat je moet verkoelen? Denk hierbij aan het gevraagde vermogen en de warmteproductie dat hierbij hoort. De TDP (thermal design power) is meestal een goede indicatie van hoe warm een bepaald onderdeel mag worden. Iedere heatsink heeft een bepaalde temperatuur coëfficiënt dat bepaald hoe snel deze de temperatuur weer kwijt kan. Over het algemeen geldt dat grotere heatsinks met koelvinnen beter verkoelen als kleinere. Daarnaast zal een ventilator in veel gevallen ook erg helpen met de afvoer van warmte, maar het aansturen hiervan kost natuurlijk wel extra energie en voegt hierdoor ook wat warmte toe aan het systeem. Denk ook aan hoe koud het component moet worden om optimaal te kunnen werken en aan hoeveel ruimte je hebt voor de heatsink. Heatsinks zijn er in verschillende groottes, maar het moet natuurlijk wel in je schakeling passen. Als er weinig ruimte is voorzien voor een heatsink, kies dan voor een zo klein mogelijk formaat.








Klantbeoordelingen over Ventilatoren

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit