Live chat

Project doelstellingen

De doelstelling van dit project is om een ecosysteem te maken dat geheel zelfstandig (dus zónder ander hard- of software) kan werken. Ook leert de ervaring dat een fysieke schakelaar eigenlijk een “must” is voor dit soort devices (vraag maar aan uw partner). Op een DONOFF device kun je een fysieke schakelaar aansluiten (druk- of aan/uit schakelaar) waarmee je de lamp kunt aan- en uitzetten. Met een drukschakelaar kun je zelfs de intensiteit van de lamp regelen door hem langer ingedrukt te houden.

Iedere DONOFF heeft een ingebouwde webserver waar je met een (tablet) computer naar toe kunt gaan waarna de control-pagina van de DONOFF verschijnt.

In dit artikel zal ik de uitgangspunten, de elektronica, de firmware en bouw van DONOFF devices beschrijven.

Iedere DONOFF installatie heeft één DONOFF device die de functie van “Master” heeft. Alle andere DONOFF’s zijn “Slave”. Vanaf de webpagina van de Master kunnen alle Slaves gedimd en aan- of uitgezet worden.

Slaves registreren zich automatisch bij de Master met hun IP-adres en Naam. Als je een nieuwe Slave op het lichtnet aansluit, zal deze automatisch op de webpagina van de Master tevoorschijn komen. Als je een Slave van het lichtnet loskoppelt zal deze na verloop van tijd van de Master webpagina verdwijnen.

Als er schakelaars in het netwerk zitten (het is mogelijk om SONOFF schakelaars van de DONOFF firmware voorzien!), staan deze altijd onder de dimmers. Uiteraard kun je schakelaars niet dimmen!

Hieronder staat wat de functie van de verschillende items op de webpagina is:
Iedere DONOFF heeft een unieke (device) naam (bijvoorbeeld “Schemerlamp”) en een omschrijving welke lamp wordt bediend (bijvoorbeeld “Schemerlamp Links”) die op de Master pagina getoond wordt. 
Met de slider kun je de helderheid van de lamp instellen. Door op de Dimmer-knop te klikken gaat de lamp aan of uit (bij het uitschakelen wordt de helderheid niet aangepast). Bij het aanzetten schakelt de lamp in met de laatst ingestelde helderheid.

Iedere DONOFF heeft een webpagina waar de verschillende eigenschappen van het device kunnen worden ingesteld. Door op het “settings”-icoontje te klikken kom je bij deze pagina:

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Tweakers Trustpilot