DONOFF iot licht dimmer

Geplaatst op

De Elektronica

Je kunt op internet honderden posts vinden die uitleggen hoe je een lamp kunt dimmen met behulp van een triac door een deel van de sinus af te kappen.
Sommigen beschrijven hoe je de sinus aan het begin kunt afkappen (Leading-Edge)
Anderen beschrijven hoe je de sinus aan het einde kunt afkappen (Trailing-Edge) en wat de voor- en nadelen van beide methodes zijn.
Hoe elegant en simpel beide oplossingen ook zijn, ze werken alleen voor resistieve belasting (of te wel: gloeilampen). Echter, het wordt, in ieder geval in Nederland, steeds lastiger om gloeilampen te kopen en in de nabije toekomst kun je alleen nog maar LED-lampen kopen. Het probleem met LED-lampen is dat je ze niet met de hiervoor beschreven methoden kunt dimmen. Dimbare LED-lampen kun je alleen dimmen met een techniek die Pulse Wide Modulation (PWM) heet. Met PWM schakel je met een (relatief) hoge frequentie de spanning steeds heel even aan- en weer uit.
DONOFF maakt dan ook gebruik van PWM om de (dimbare!) LED-lamp te dimmen, maar PWM werkt ook uitstekend met gloeilampen en zelfs met halogeen-lampen!
Een schema voor een lichtnet PWM dimmer die je overal op het internet tegenkomt is ontworpen door Ton Giesberts Op dat ontwerp zijn ook weer ontelbare verbeteringen bedacht, zoals die van diy_bloke Voor het ontwerp van de DONOFF schakeling heb ik dit ontwerp, en de talloze verbeteringen hierop, als basis gebruikt.

DONOFF gebruikt een MOSFET transistor om de spanning aan en uit te schakelen. Een MOSFET is (versimpeld) een aan/uit schakelaar. De schakelaar is dicht door een positieve spanning (Vin > 10 Volt) op de Gate te zetten. Haal je de Gate spanning weg (Vin = 0 Volt) dan gaat de schakelaar open. Als de schakelaar open is (Vin = 0 Volt) is de inwendige weerstand tussen de Drain en de Source oneindig (versimpeld). Is de schakelaar gesloten (Vin > 10 Volt) dan is de inwendige weerstand tussen de Drain en de Source 0 ohm (weer versimpelt!). In beide toestanden zal de MOSFET geen vermogen opnemen en zal de temperatuur van de MOSFET dus ook niet oplopen. Het is alleen wél van belang dat de overgang tussen open en gesloten zo kort mogelijk duurt, omdat in die periode wel degelijk vermogen door de MOSFET wordt opgenomen.
MOSFET MOSFET "Open"
MOSFET MOSFET "Closed"
Lees, voordat je verder gaat, alsjeblieft onderstaande waarschuwing!
Waarschuwing
Bouw dit ontwerp níet na! De kans is groot dat het ontwerp je zal doden en je huis zal afbranden tijdens het gebruik ervan. Daarna zal de schakeling exploderen!
Ik maak geen grap! Dit project gebruikt dodelijke spanningen en je zou het alleen moeten bouwen als je een gekwalificeerde elektrotechnicus bent. Als je besluit om het toch na te bouwen, is het je eigen verantwoordelijkheid om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor jouw acties bij de uitvoering ervan. Sterker nog, ik ben GEEN gekwalificeerde elektrotechnicus, dus ik bied geen garanties voor het ontwerp of de geschiktheid van dit ontwerp voor jouw doeleinden.

Het complete schema:

Het ontwerp bestaat globaal uit vijf subsystemen. Ik zal over ieder subsysteem een korte uitleg geven.

Huidige pagina 3. De Elektronica 1. Introductie 2. Project Doelstellingen 3. De Elektronica 4. Mains AC naar DC 5. MOSFET control circuit 6. Optocoupler circuit 7. ESP8266 Microprocessor 8. 3v3 DC voeding 9. De Firmware 10. Upload Firmware 11. Eerste keer opstarten 12. Telnet server 13. DONOFF bouwen Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit